In de afgelopen jaren is de diversiteit en hoeveelheid beschikbare leermaterialen explosief toegenomen. Boekmateriaal wordt steeds meer vervangen door digitaal materiaal, bij voorkeur multimediaal materiaal met interactieve eigenschappen. Dit ‘nieuwe’ leermateriaal spreekt studenten aan. Daarnaast kunnen digitale leermaterialen leiden tot activerende didactiek en meer variatie in werkvormen. Het maakt maatwerk mogelijk. Om die voordelen te realiseren staan de onderwijsinstellingen in het mbo voor een grote logistieke uitdaging: “Hoe ervoor te zorgen dat alle leerlingen op tijd kunnen beschikken over de juiste leermaterialen?”.
Het oplossen van die logistieke uitdaging vraagt om een goede afstemming en samenwerking in de procesketen van leermaterialen. In het bijzonder tussen de onderwijsinstellingen en de partijen in de markt (uitgeverijen, distributeurs en handelaren). Die afstemming is er niet vanzelfsprekend. Onderwijsinstellingen moeten daar gezamenlijk op gaan sturen. SaMBO-ICT heeft samen met Kennisnet deze uitdaging opgepakt en de ambitie uitgesproken om de procesketen van selectie, bestelling, levering, betaling en gebruik van leermaterialen goed op elkaar af te stemmen en onderwijsinstellingen daarbij te gaan ondersteunen. Daartoe heeft saMBO-ICT een programmaplan – Leermateriaal in het mbo: de instellingen aan zet! – ontwikkeld.
Omdat er in de afgelopen jaren al veel energie is gestoken in het verbeteren van de leermaterialenketen is de eerst stap van het programma erop gericht om alle initiatieven en afspraken met elkaar in één verband te brengen. Tijdens de ‘Pas op de Plaats’-bijeenkomst op 12 en 13 oktober 2011 zijn denkbeelden gedeeld en is geïnventariseerd of alle ingrediënten aanwezig zijn om een volgende stap te kunnen maken: het ontwikkelen van concrete oplossingen. Tijdens de Pas op de Plaats bijeenkomst is afgesproken dat er op 7 december 2011 een project start up (PSU) zal plaatsvinden. Deze PSU is bedoeld om samen met de belangrijkste stakeholders afspraken te maken over de vervolgactiviteiten inzake de organisatie van (een deel van) de contentketen.
Kennisnet en saMBO-ICT hebben Hutspot gevraagd om, ter voorbereiding op de PSU, een Pakket van Eisen (PvE) te formuleren op basis waarvan de distributie van leermateriaal, vanuit instellingsperspectief, georganiseerd en gerealiseerd kan gaan worden. Hutspot heeft hiervoor de reeds bestaande inzichten en standpunten van alle stakeholders in kaart gebracht en deze overzichtelijk gestructureerd aan de hand van het generiek procesmodel Leermaterialen. Dit procesmodel, opgesteld door en voor mbo-instellingen, vormt de basis waarop alle logistieke onderwijsprocessen kunnen worden uitgewerkt en georganiseerd.
Dit (concept) Pakket van Eisen heeft Hutspot vervolgens in een werksessie op 1 december laten beoordelen en aanscherpen door een vertegenwoordiging van afgevaardigden uit de mbo-instellingen. De vertegenwoordiging heeft het PvE vervolgens vastgesteld en de stempel “MBO-proof” meegegeven als zijnde een goede basis voor het organiseren en realiseren van “een aanzienlijke verbetering” en “afstemming in de keten” van de distributie van leermaterialen in het MBO.
Het PvE wordt momenteel door Kennisnet en saMBO-ICT gebruikt in het programma LiMBO (Leermateriaal in het MBO: de instellingen aan zet!) als uitgangspunt bij de verdere consultatie van alle stakeholders (onderwijsinstellingen, uitgevers en distributeurs). De ambitie van deze consultatie is te komen tot een voor alle stakeholders inzetbaar Pakket van Eisen op basis waarvan adequate oplossingen voor het bestellen, betalen en distribueren van leermateriaal kunnen worden gerealiseerd.
Neem dan contact met ons op, we maken graag een afspraak