Vorige case

Volgende case

Het Nieuwe Werken zet arbeidsverhoudingen op z’n kop

Geen nieuws toch? Het Nieuwe Werken ‘dwingt’ je om de kaarten opnieuw te schudden als het gaat om de arbeidsverhoudingen. Of beter gezegd: je krijgt als werkgever of werknemer kaarten erbij om zaken samen anders af te spreken. Maar snap je de regels van het spel nog? Welk spel wil je spelen of is het eigenlijk wel een spel? Nee, het is zeker geen spel. Het gaat immers om het meest waardevolle van je onderneming, je collega’s; the human capital.

 

Veel gaat er veranderen. En je past je maar aan. Als onderneming, als werkgever of als werknemer. Als je er bij wilt horen, word je dan verteld. Zo’n statement is veel te abstract om er praktisch iets mee te kunnen. Maar misschien moet je er wel iets mee…want in een onderzoek van TNS Nipo kwam in 2010 al naar voren dat 82 % van de Nederlanders vindt dat werkgevers meer effort moeten steken om flexibel werk mogelijk te maken.

Er gaan veel definities rond van HNW. Ik gebruik de volgende beschrijving: medewerkers hebben de verantwoordelijkheid om zelf te bepalen waar, wanneer, met welke middelen en met wie zij hun werk verrichten. Natuurlijk binnen de waarden van de organisatie en gericht op de resultaten die je met je collega’s en manager hebt afgesproken. Met als basis een afgewogen balans tussen mens, organisatie en techniek.

Die conclusie uit het TNS Nipo-onderzoek etaleert trouwens een wat passieve houding die, volgens mij, haaks staat op de uitgangspunten van HNW. Immers zelfredzaamheid is een belangrijke driver van HNW. We willen blijkbaar wel zelfredzaamheid zijn als onze ‘baas’ het regelt. Een leerpuntje voor ons dus. Maar dit terzijde.

Een ander onderzoek leert ons dat tot zo’n 40 % van alle werkenden volgens Het Nieuwe Werken zou kunnen werken. Best veel. Op dit moment is dat zo’n 10%. In 2015 is de verwachting dat circa 20 % 1 tot 2 dagen thuis werkt. En dat is een flinke sprong voorwaarts.

Als je deze cijfers even op je laat in werken, kan je het vast met me eens zijn dat de komende tijd nog veel mensen kennis gaan maken met HNW. En dat er bij veel organisatie flinke veranderingen op komst zijn. Voor mens en organisatie, ondersteund door de nieuwste techniek.
Die techniek maakt anders werken mogelijk, maar nieuwe afspraken tussen mens en organisatie zijn door deze verandering noodzakelijk voor het bereiken van effectiviteit, efficiency en ‘geluk’ door de andere manier van werken.

De afspraken tussen mens en organisatie geven richting aan de arbeidsverhoudingen tussen werkgever en werknemer. Centraal staat het doel van organisatie. Waarom zijn we op aarde en wat is onze aantoonbare meerwaarde. Het invoeren van HNW is niet direct een aanleiding om dit doel te veranderen. De weg er naar toe wordt wel anders.

In dit artikel kijk ik naar de gevolgen van HNW op de arbeidsverhoudingen. Ik signaleer de volgende 5 ontwikkelingen waar je als organisatie en als medewerker rekening mee kan houden.

Lees verder op Frankwatching

Met ons samenwerken?

Neem dan contact met ons op of kom eens langs

Je vindt ons hier

Coolsingel 104

3011 AG Rotterdam

Route beschrijving
Bel of mail ons
Lucienne Post 06-82343550
  • Lucienne Post 06-82343550
  • Eline de Haan 06-11355877
  • Tom Olsthoorn 06-20491381
  • Willem-Jan Swiebel 0638307081
  • Eric Jongepier 06-53375537
hallo@hutspot.nl