Vorige case

Volgende case

Calibris verandert samen, creatief en met resultaat!

Wat doe je als je organisatie binnenkort (bijna) geen subsidie meer ontvangt? De organisatie houdt op met bestaan of maakt een doorstart. Kenniscentrum Calibris koos voor het laatste. Ze gaan de uitdaging aan en willen in 2015 met slimme oplossingen klanten bedienen en eigen geld verdienen. Hutspot ondersteunt Calibris in het verandertraject en legt daarbij een belangrijke rol in visuele communicatie en samenwerking.

Calibris is het kenniscentrum voor leren in de praktijk in Zorg, Welzijn en Sport. In het regeerakkoord is een structurele bezuiniging op de financiering van de kenniscentra opgenomen. Dit betekent dat 80% van de financiering van Calibris in 2015 wegvalt. Wat doe je dan als organisatie? Ophouden te bestaan? Of volle kracht vooruit!! Calibris kiest het laatste en gaat de uitdaging aan. Calibris heeft tot 2015 de tijd om te veranderen van een organisatie die ‘subsidie uitgeeft’ naar een organisatie ‘die geld verdient’. Calibris heeft Hutspot gevraagd om dit verandertraject te ondersteunen. In dit artikel beschrijven we hoe we dat doen.

Een verandering van 180 graden?

Ja en nee. Het veranderingstraject heeft tot doel om met de kennis die nu in huis is een nieuwe weg in te slaan. Te profiteren van die kennis. Denk aan de kennis, ervaringen en het netwerk dat de mensen van Calibris door de jaren heen hebben opgebouwd, en de producten en diensten die zij ontwikkeld hebben.

Bij Calibris is het de bedoeling dat met 80 procent van ‘Calibris nu’ de nieuwe weg wordt ingeslagen. Dus ook al verandert de totale manier van werken, veel kennis blijft bewaard en wordt opnieuw ingezet.

Samen veranderen op een leuke, beeldende en creatieve manier

Met een projectteam van Calibris zijn we een intensieve samenwerking aangegaan. De eerste grote stap is de organisatie van de verandering. Samen brengen we in een aantal stappen in kaart wat er moet gebeuren en hoe we die stappen gaan nemen. Belangrijke vragen in het traject zijn: hoe krijgen we duidelijk wat er precies moet veranderen? Hoe nemen we de hele organisatie mee in de verandering? En hoe brengen we de buitenwereld op de hoogte van de verandering? Dikke rapporten schrijven, eindeloos vergaderen en nieuwsbrieven met lappen tekst zijn niet onze stijl. Samen met Calibris zijn we op zoek gegaan naar middelen die het traject dragen op een leuke, beeldende en creatieve manier.

6 veranderlijnen

Er zijn 6 veranderlijnen gedefinieerd die symbool staan voor belangrijke thema’s waarop Calibris moet veranderen. Elke lijn heeft zijn eigen kleur, die door vertaald wordt in de animatiefilm en tekeningen.

“Een beeld zegt meer dan 1000 woorden”

Samen met de ‘jongens van de tekeningen’ wordt het verandertraject op twee manieren vertaald in tekeningen. Een manier is de groeitekening. Hier wordt duidelijk waar Calibris nu staat en waar ze in 2015 verwachten te staan. Elke keer als er een mijlpaal in de verandering behaald is, wordt de tekening verder aangevuld. Daarnaast worden tekeningen gebruikt om overzicht te geven van ‘het werk voor de komende periode’ én om tussenresultaten zichtbaar te maken. De tekeningen zorgen ervoor dat medewerkers onderling het verhaal kunnen delen en dat het verhaal ook eenvoudig verteld kan worden aan de buitenwereld.

Zien waar al deze leuke ideeën toe leiden? Bekijk de animatiefilm waarin het verandertraject in een paar minuten wordt uitgelegd. Of loop de Prezi in het bovenstaande kader door om de vertaling van de verandering in tekeningen te zien.

Benieuwd op wat voor wijze Hutspot bij jou een verandertraject kan ondersteunen? Je bent altijd welkom voor een kop koffie!

Met ons samenwerken?

Neem dan contact met ons op of kom eens langs

Je vindt ons hier

Coolsingel 104

3011 AG Rotterdam

Route beschrijving
Bel of mail ons
Lucienne Post 06-82343550
  • Lucienne Post 06-82343550
  • Eline de Haan 06-11355877
  • Tom Olsthoorn 06-20491381
  • Willem-Jan Swiebel 0638307081
  • Eric Jongepier 06-53375537
hallo@hutspot.nl