Vorige case

Volgende case

Aanpak voor een werkende eParticipatie oplossing

Burgerparticipatie is op zichzelf niets nieuws, maar de middelen waarmee de overheid en organisaties in contact kunnen komen met burgers en klanten veranderen. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de mensen het liefst via internet participeert en dat als mensen dit daadwerkelijk doen, hun interesse toeneemt. Participatie zorgt dus ook voor meer betrokkenheid, mits goed uitgevoerd.

Dat wil zeggen: inzichtelijk maken waar men kan participeren, wat er gebeurt met de resultaten en deze ook daadwerkelijk terugkoppelen aan de deelnemers. Web 2.0 tools en (ondersteunende) communicatie via sociale media kunnen hierbij helpen; om het bereik te vergroten maar ook om (overheids)projecten toegankelijker te maken. Niet per se als vervanging maar als aanvulling op de ‘offline’ activiteiten.

Hutspot ontwikkelde een stappenplan om de juiste keuzes te maken, van doelen tot tools:

  1. Doelen stellen: Het stellen van (interne) doelen op project- en participatieniveau en een duidelijk eindresultaat voor ogen hebben, helpt alle betrokken partijen bij het behouden van de juiste focus gedurende het traject.
  2. Type uitkomst bepalen: Denk goed na over de te behalen uitkomst van het eParticipatie-traject. Hoe ziet het resultaat eruit? Overeenstemming met alle betrokken partijen? Technisch de beste oplossing? Ieder soort uitkomst vertelt direct iets over de mensen die je er zeker bij gaat betrekken, zoals specialisten of belangenorganisaties of een brede doorsnede van de samenleving.
  3. Bepalen hoeveel invloed de burger/klant krijgt: Participeren kan op verschillende niveaus. De participatieladder geeft inzicht in de mate waarin (informeren, raadplegen, adviseren, coproduceren en meebeslissen) je burgers/klanten betrekt bij het project. Kies een trede en hou deze gedurende het project en in de communicatie naar burgers scherp.
  4. Keuze voor tools: Tools zijn er in vele soorten en maten. Zo veel zelfs dat de mogelijkheden je al gauw boven het hoofd groeien. De keuzes die in de voorgaande stappen zijn gemaakt, geven houvast bij de selectie van het soort tool en de inrichting ervan.

Het resultaat? Een zorgvuldig afgewogen aanpak voor jouw werkende eParticipatie oplossing!

Bekijk ook deze presentatie om een beeld te krijgen van de stappen die gezet moeten worden om te komen tot een werkende eParticipatieoplossing.

Met ons samenwerken?

Neem dan contact met ons op of kom eens langs

Je vindt ons hier

Coolsingel 104

3011 AG Rotterdam

Route beschrijving
Bel of mail ons
Lucienne Post 06-82343550
  • Lucienne Post 06-82343550
  • Eline de Haan 06-11355877
  • Tom Olsthoorn 06-20491381
  • Willem-Jan Swiebel 0638307081
  • Eric Jongepier 06-53375537
hallo@hutspot.nl