Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft mét de sector een ambitieuze doelstelling gesteld: in 2035 werken alle scholen in het funderend onderwijs aan inclusief onderwijs en biedt een belangrijk deel van hen ook daadwerkelijk inclusief onderwijs. Een doel dat vraagt om brede samenwerking, visie en daadkracht. Het programmateam Inclusief Onderwijs bij OCW staat aan de lat om deze transitie in goede banen te leiden. Een enorme uitdaging!
Hutspot werd gevraagd om te ondersteunen bij het organiseren van de betrokkenheid van stakeholders en te adviseren over de inrichting van het programma.
Leuk weetje! Sinds 2020 werken wij aan het thema inclusief onderwijs. Voor het ministerie van OCW en schoolbesturen. Zo zien we het thema van droom naar (kleine stapjes) werkelijkheid gaan.
Samenwerking is essentieel bij deze ambitie. Hutspot heeft kritisch meegedacht over stakeholderbetrokkenheid en een reeks sessies gefaciliteerd, elk met concrete resultaten:
Partnersessies met jongerenorganisaties: Jongeren hebben een belangrijke stem als het gaat om inclusief onderwijs. Samen met verschillende jongerenorganisaties leerden we in sessies wat jongeren nodig hebben van een inclusief schoolsysteem.
Impulsoverleggen: We brachten partijen die de betrokkenen vertegenwoordigen – van scholen tot gemeenten – verschillende keren samen. Met behulp van heldere formats en prikkelende gesprekskaarten zorgden we dat iedereen aan tafel actief bijdroeg aan de planvorming.
Leren van voorlopers: Scholen die al stappen zetten richting inclusief onderwijs deelden hun ervaringen: wat werkt, wat kan beter en waar moeten we juist mee stoppen? Heel inspirerend! Deze lessen vormden waardevolle input voor het bredere programma.
Tweedaagse jongerenconferentie: De kers op de taart: een spetterende conferentie waarin kinderen en jongeren samenwerkten aan oplossingen en ideeën voor inclusief onderwijs. Hun energie en ideeën hebben het programma een nieuwe impuls gegeven.
“Lucienne en Eline zijn zo thuis in inclusief onderwijs dat ze ons op alle niveaus goed konden ondersteunen. Of het nu om een inspirerende werkvorm ging of om het verder uitdenken van een structuur binnen het programma, zij leverden steeds een waardevolle bijdrage.” – Barbara Janssens, programmaleider inclusief onderwijs
Inrichting als regieprogramma: We adviseerden om Inclusief Onderwijs als regieprogramma binnen OCW in te richten. Dit betekent dat het programma niet naast andere beleidsterreinen staat, maar deze die andere beleidsterreinen actief verbindt om de programmadoelen te bereiken.
Teamsessies voor strategie en samenwerking: In sessies met het programmateam maakten we stakeholderanalyses, korte-termijnplanningen voor het programma en ondersteunden we bij samenwerkingsafspraken om het programmateam nóg sterker en slagvaardiger te maken.
Communicatie: We dachten mee en lazen tegen op communicatie-uitingen voor de landingspagina en rondom het jongerenevent.
Of ga jij aan de slag met veel diverse stakeholders? Wij denken graag een passende aanpak met je uit!
Neem dan contact met ons op, we maken graag een afspraak