Vorige case

Volgende case

eParticipatie: een werkende oplossing

Hoewel burgerparticipatie zelf niets nieuws is, veranderen de manier waarop we erover denken en de middelen die we ervoor in zetten wel. Burgers worden op grotere schaal bereikt en de activiteiten van de overheid zijn transparanter. Het is daarom belangrijk om bewuste keuzes te maken voor een passende eParticipatie-oplossing. Een stappenplan, van doelen tot tools.

eParticipatie is…

…het benutten van informatie- en communicatietechnologie om burgers een centrale plaats in te laten nemen bij de verbetering van de publieke dienstverlening, het openbaar bestuur, het functioneren van de gemeenschap en bij gebiedsontwikkeling. Bijvoorbeeld door het aanreiken van middelen waarmee burgers zelf een bijdrage kunnen leveren, door het actief betrekken van burgers tijdens de verschillende fasen van een project of door laagdrempelig het gesprek met burgers aan te gaan via digitale middelen.

Burgerparticipatie is op zichzelf niets nieuws, maar de middelen waarmee de overheid in contact kan komen met burgers veranderen. Uit onderzoek (niet meer online beschikbaar) blijkt dat tweederde van de mensen het liefst via internet participeert en dat als mensen dit daadwerkelijk doen, hun interesse toeneemt. Participatie zorgt dus ook voor meer betrokkenheid, mits goed uitgevoerd. Dat wil zeggen: inzichtelijk maken waar men kan participeren, wat er gebeurt met de resultaten en deze ook daadwerkelijk terugkoppelen aan de deelnemers. Web 2.0 tools en (ondersteunende) communicatie via sociale media kunnen hierbij helpen; om het bereik te vergroten maar ook om de overheid toegankelijker te maken. Niet per se als vervanging maar als aanvulling op de ‘offline’ activiteiten.

Om uiteindelijk te komen tot een oplossing die past bij het vraagstuk en de juiste invulling ervan, zijn er een aantal belangrijke keuzemomenten. Hutspot ontwikkelde een aanpak die organisaties helpt bij het maken van deze bewuste keuzes, om een werkende eParticipatie-oplossing te vinden; zowel voor de organisatie als de mensen die participeren.

Lees verder op Frankwatching

Met ons samenwerken?

Neem dan contact met ons op of kom eens langs

Je vindt ons hier

Coolsingel 104

3011 AG Rotterdam

Route beschrijving
Bel of mail ons
Lucienne Post 06-82343550
  • Lucienne Post 06-82343550
  • Eline de Haan 06-11355877
  • Tom Olsthoorn 06-20491381
  • Willem-Jan Swiebel 0638307081
  • Eric Jongepier 06-53375537
hallo@hutspot.nl