Vorige case

Volgende case

HNW scan geeft Waternet duidelijkheid

Waternet heeft de HNW scan van Hutspot ingezet om meer inzicht te krijgen hoe zij, op basis van Het Nieuwe Werken (HNW), nog succesvoller kan zijn. Dit inzicht werd verkregen door de inzet van de Hutspot HNW scan. Medewerkers is gevraagd om hun mening te delen op allerlei aspecten (onderdelen) van HNW. Deze zijn samengevat in 10 heldere thema’s. De HNW scan kijkt zowel naar de huidige als naar de gewenste situatie. De ‘ruimte’ tussen de huidige en de gewenste situatie geeft de ambitie van de medewerkers aan. En biedt dus een goede basis voor een concreet transitieplan.

De komende jaren verdubbelt het aantal bedrijven dat zijn eigen invulling geeft aan HNW. Ook Waternet is hier volop mee bezig. Waternet is het enige waterbedrijf in Nederland dat zich richt op de hele cyclus. Ze zuiveren afvalwater, maken drinkwater en houden het oppervlaktewater op peil en schoon. Dit doen ze in opdracht van de gemeente Amsterdam en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Mens, organisatie en techniek in balans

HNW gaat bij Waternet over de balans tussen de wensen van mensen, de mogelijkheden van de techniek en de kaders van de organisatie. Die balans is bij elke organisatie uniek. In fase 1 heeft Waternet zich vooral gericht op het leveren van technische ondersteuning aan de medewerkers, maar er is behoefte aan meer. In fase 2 gaat Waternet gericht op zoek naar die voor hen unieke balans tussen mens, techniek en organisatie. Vakmanschap staat daarbij centraal. Om het vakmanschap optimaal te faciliteren, krijgen medewerkers meer ruimte en vrijheid om te bepalen hoe, waar, wanneer, waarmee en met wie zij werken.

Om succesvol aan de slag te gaan is het belangrijk om de visie en de strategie van de organisatie direct door te vertalen naar de doelen. Maar hoe en waar start je? Hoe draagt HNW bij aan die doelen? Hoe kijken medewerkers tegen HNW aan? Waar ligt de ambitie en hoe groot is die ambitie? Waar zit het laaghangend fruit? Belangrijke vragen waar Waternet een antwoord op wilde hebben. Vragen waarmee zij bij Hutspot kwam, want de HNW scan van Hutspot geeft hier antwoord op. Via een online enquête vragen we de medewerkers te vertellen of en hoe HNW, nu en straks, bijdraagt aan het optimaal faciliteren van hun werk.

Snel inzicht met de Hutspot HNW scan

De scan is effectief omdat deze snel en gemakkelijk kan worden ingezet. De HNW scan bestaat uit een standaard set van stellingen die indien nodig tailormade kan worden gemaakt voor een organisatie. Waternet wilde snel aan de slag en snel inzicht krijgen in de resultaten. Maar ook de scan zo veel mogelijk ingebed krijgen in de bestaande denkkaders en middelen waarmee Waternet werkt. Hutspot vertaalde daarom de vragen door naar het Waternet HNW model en zorgde voor integratie van de scan in het intranet. Qua beleving en look & feel maakt de scan volledig onderdeel uit van de bestaande Waternet omgeving.

Resultaat

De resultaten uit de scan geven weer dat medewerkers graag meer samenwerken, daarin gefaciliteerd willen worden door de organisatie en de ondersteunende ICT middelen. De medewerkers lieten veel ambitie zien en gaven aan op verschillende thema’s flink aan de slag te willen. En dat er onderling veel vertrouwen is tussen medewerkers en management. Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten. Zo sluiten sommige faciliteiten nog niet aan bij de behoeftes van medewerkers. En vragen medewerkers van de organisatie meer vrijheid om te handelen.

Een efficiënte scan met scherpe conclusies is cruciaal voor de te nemen vervolgstappen. Je wilt immers gericht aan de slag met HNW. De HNW scan van Hutspot bracht Waternet inzicht in de huidige en gewenste situatie ten aanzien van HNW. Daarmee kan Waternet precies haar ambitie bepalen. En die ambitie kan (en mag) verschillen per afdeling. Waternet wilde ideeën en meningen oogsten bij medewerkers, omdat medewerkers veel bijdragen aan het succes van Waternet. En dat is gelukt. Want de resultaten uit de scan gaven een duidelijk beeld.

Klik hier voor meer informatie over de Hutspot HNW scan en wat de scan voor jouw organisatie kan betekenen

Met ons samenwerken?

Neem dan contact met ons op of kom eens langs

Je vindt ons hier

Coolsingel 104

3011 AG Rotterdam

Route beschrijving
Bel of mail ons
Lucienne Post 06-82343550
  • Lucienne Post 06-82343550
  • Eline de Haan 06-11355877
  • Tom Olsthoorn 06-20491381
  • Willem-Jan Swiebel 0638307081
  • Eric Jongepier 06-53375537
hallo@hutspot.nl