Vorige case

Volgende case

Haal meer uit je wiki

Wiki’s zijn niet meer weg te denken uit het internetlandschap. Vooral Wikipedia helpt ons dagelijks met achtergrondinformatie en is volgens onderzoek minstens zo betrouwbaar als Encyclopaedia Britannica. Maar voldoet een wiki nog wel aan de eisen van het moderne internet? Wat als je meer uit je wiki wilt halen, de interactie wilt verbeteren of gerichte vragen wilt stellen? Dat kan!

Structuur van een wiki

Een wiki wordt door de oorspronkelijke bedenker omschreven als: “the simplest online database that could possibly work”. Het is een heel eenvoudige manier om informatie op te slaan en een eindgebruiker de mogelijkheid te geven die informatie te bewerken. De inhoud in een wiki is echter in essentie volledig ongestructureerd. En in sommige gevallen is structuur wel zo handig.

De gebruiker van een wiki heeft vaak concrete vragen. Vragen waarvoor het systeem relaties en kenmerken moet kunnen begrijpen en interpreteren. Vragen zoals: “Wie scoorde in de finale van het EK voetbal in 1988 het winnende doelpunt tegen Rusland, en wie gaf de voorzet?” Om deze vragen te kunnen beantwoorden, moet het systeem bekend zijn met wat voor informatie erin is opgeslagen en welke kenmerken deze informatie heeft. Bijvoorbeeld welke wedstrijd een finale is, wie de winnaar, van welk toernooi het onderdeel uitmaakt. Daarvoor is het nodig om het systeem bekend te maken met het “kennismodel” achter de informatie.

Voor een project voor saMBO-ICT moest een grote hoeveelheid gestructureerde informatie, over ICT-ondersteuning in het MBO-onderwijs, in een semantische wiki ondergebracht worden, met als doel om het systeem gerichte vragen te kunnen stellen en de informatie op verschillende slimme manieren te ontsluiten. In het geval van saMBO-ICT ziet het kennismodel er als volgt uit (vereenvoudigd).

Lees meer op Frankwatching

Met ons samenwerken?

Neem dan contact met ons op of kom eens langs

Je vindt ons hier

Coolsingel 104

3011 AG Rotterdam

Route beschrijving
Bel of mail ons
Lucienne Post 06-82343550
  • Lucienne Post 06-82343550
  • Eline de Haan 06-11355877
  • Tom Olsthoorn 06-20491381
  • Willem-Jan Swiebel 0638307081
  • Eric Jongepier 06-53375537
hallo@hutspot.nl