Vorige case

Volgende case

Ambitie en werkagenda inclusief onderwijs 2035

In opdracht van het ministerie van OCW zijn Hutspot en de Visuele Verbinders samen opgetrokken om met betrokkenen de ambitie op inclusief onderwijs te verbeelden en de bijbehorende werkagenda te vormen. Gericht op het primair- en het voortgezet onderwijs. Lees hoe we dat aangepakt hebben en bekijk de resultaten.

Van passend onderwijs naar inclusief onderwijs
Heel kort: waar het bij passend onderwijs gaat over het zorgen voor goede extra ondersteuning van het individuele kind, gaat het bij inclusief onderwijs over het anders organiseren van het onderwijs voor alle kinderen. Er wordt momenteel nog hard gewerkt om passend onderwijs goed te kunnen verzorgen. Toch wordt alvast nagedacht en actie ondernomen om de volgende stap naar inclusief onderwijs te zetten. 

Proces met betrokkenen
Voor de totstandkoming van het droombeeld en het actieplan zijn in 2022 vier grote bijeenkomsten georganiseerd en tussentijds diverse overleggen geweest met betrokken veldpartijen. Dit zijn afgevaardigden uit het onderwijs, opvang, zorg en gemeenten. Een rijke groep aan stakeholders met veel verschillende ideeën. 

In de eerste bijeenkomst is input voor het de ambitie van inclusief onderwijs verzameld en in de drie opeenvolgende bijeenkomsten zijn activiteiten op landelijk, regionaal en schoolniveau in kaart gebracht om de ambitie waar te kunnen maken. De gesprekken werden gevoerd aan thematafels waar mensen rond de tafel zaten vanuit diverse invalshoeken. De gesprekken zijn zoveel mogelijk gevoerd met ‘eindgebruikers’, mensen die actief aan de slag zijn met inclusiever onderwijs of daar in de praktijk het meeste van gaan merken. Aan alle tafels was gespreksbegeleiding, werden de resultaten vastgelegd op post-its en werd er meegetekend door tekenaars. 

“Het is bijzonder fijn hoe snel Jeroen en Eline specifiek taalgebruik en woorden weten om te zetten naar beelden die ontzettend aansprekend zijn. In ons geval zelfs niet alleen een praatplaat die je aan de muur kan hangen, maar ook een interactieve die we nog veel breder kunnen verspreiden! Wat ik verder ook bijzonder vond is hoe je tekenaars de gesprekken zo vattend kunnen treffen. En flexibel zijn als mensen zich niet helemaal gehoord voelen met een paar woorden of een kleine aanpassing zich wel herkennen in de tekening.” – Petra van Waarden, Beleidsmedewerker Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Partnerschap
Hutspot en Visuele Verbinders werkten in 2022 zij aan zij met een team van het ministerie van OCW om het proces vorm te geven, te organiseren, uit te voeren en te zorgen dat er stevige inhoudelijke voorbereidingen werden gedaan en opbrengsten goed werden verwerkt. 

“Door de fijne samenwerking ontstond er een sterk teamgevoel waarbij we ons samen hebben ingezet voor inclusief onderwijs.” – Petra van Waarden, Beleidsmedewerker Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Deelbaar resultaat in beeld en woord
De resultaten van de gesprekken zijn gevat in de ambitie en werkagenda. Beide zijn verbeeld in praatplaten. Deze praatplaten zijn interactief gemaakt in een  online omgeving, zodat de kijker op een intuïtieve manier met uitleg geleid wordt door het verhaal. Bekijk hier de online omgeving.  

 

 

Met ons samenwerken?

Neem dan contact met ons op of kom eens langs

Je vindt ons hier

Coolsingel 104

3011 AG Rotterdam

Route beschrijving
Bel of mail ons
Lucienne Post 06-82343550
  • Lucienne Post 06-82343550
  • Eline de Haan 06-11355877
  • Tom Olsthoorn 06-20491381
  • Willem-Jan Swiebel 0638307081
  • Eric Jongepier 06-53375537
hallo@hutspot.nl