Vorige case

Volgende case

De verbindende factor in het experiment Ruimte voor de regio

Eerder hebben we mijlpalen van het experiment Ruimte voor de regio gedeeld. Een experiment van het ministerie van OCW waarbij mbo-scholen zelf aan zet zijn voor het samenstellen van een opleiding. Wij verzorgden twee jaar lang de procesbegeleiding en informatievoorziening. Nu is onze opdracht klaar.

Hoe zit het experiment in elkaar?

In deze case leggen we in een notendop uit hoe het experiment in elkaar steekt.

Procesbegeleiding

Nadat we een jaar lang de eerste tranche van het experiment hebben begeleid, kregen we de vraag of wij ook de tweede tranche wilden begeleiden. Natuurlijk! Daar zijn we het afgelopen jaar mee aan de slag geweest. We hebben informatiebijeenkomsten georganiseerd, startbijeenkomsten voor het landelijk deel en het regionaal deel, kennisdelingsbijeenkomsten, hulpdocumenten doorontwikkeld en nog veel meer! Hiermee hebben we ROC van Amsterdam, De Leijgraaf, Techniek College Rotterdam, ROC van Flevoland en ROC Noorderpoort geholpen naar de vaststelling van een landelijk deel én tot de aanvraag van een geregionaliseerde kwalificatie door ROC van Amsterdam en Noorderpoort.

Daarnaast hebben we regelmatig gezorgd voor afstemming tussen betrokken partijen OCW, SBB, MBO Raad, DUO, Inspectie en VNO-NCW. In een klankbordgroep, maar ook tussendoor in het zorgdragen verbinding en samen komen tot oplossingen.

Informatievoorziening

De procesbegeleiding in deze opdracht is een procesmatige en inhoudelijke taak. Goede communicatie is daarbij essentieel. We hebben complexe taal van de Algemene Maatregel van Bestuur omgezet in begrijpelijke taal, de website van het experiment die we eerder hebben ontwikkeld bijhouden met FAQ’s, relevant nieuws en hebben interviews gedaan met betrokkenen om ervaringen te delen. Gedurende het hele traject waren we tevens een vraagbaak voor vragen over het experiment.

De verbindende factor

Op diverse vlakken zijn we in deze opdracht de verbindende factor geweest tussen betrokken partijen, op allerlei niveaus. Het experiment heeft ons veel interessante inzichten opgeleverd over een meer flexibele manier van werken met de structuur en we zijn benieuwd wat de resultaten straks in 2026 zijn, wanneer het experiment tot een eind komt.

Meer weten over onze aanpak of heb je zelf een vraag? Neem contact met ons op!

Met ons samenwerken?

Neem dan contact met ons op of kom eens langs

Je vindt ons hier

Coolsingel 104

3011 AG Rotterdam

Route beschrijving
Bel of mail ons
Lucienne Post 06-82343550
  • Lucienne Post 06-82343550
  • Eline de Haan 06-11355877
  • Tom Olsthoorn 06-20491381
  • Willem-Jan Swiebel 0638307081
  • Eric Jongepier 06-53375537
hallo@hutspot.nl