Al meer dan 10 jaar is er sprake van tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Nooit eerder is er een echte doorbraak geweest. Dat is nu wel anders! Geboren uit noodzaak is hybride werken met Corona in veel sectoren de norm geworden. Hoe breng je deze ervaring samen tot een toekomstbestendige manier van hybride werken die past bij jouw organisatie?
Werken op afstand heeft tijdelijk prima oplossingen geboden. Er is veel geleerd over de mogelijkheden die bestaan, wat maakt dat organisaties inmiddels hard bezig zijn met nadenken over het behouden van elementen. Uit de wens snel te willen handelen zien we dat er soms snelle beslissingen worden genomen met grote impact op de lange termijn. Of we zien dat er geen beslissingen worden genomen omdat nog onduidelijk is waar het naartoe moet, in de tussentijd is het schipperen.
We zien de risico’s die daarbij komen kijken steeds meer werkelijkheid worden: Ruimtes passen niet bij de manier waarop mensen graag en goed kunnen werken. Afspraken over het gebruik van die ruimtes passen niet. En de werkafspraken die binnen teams en tussen teams worden gemaakt over de – soms impliciete – werkwijze zijn niet passend. We lopen allemaal aan tegen de situatie dat agenda’s zo strak zijn ingepland dat er geen ruimte is voor afwisseling tussen op afstand en nabij. En zien worstelingen waarbij een deel van de mensen online is en een deel fysiek bij elkaar zit. Kortom: het ‘hybride’ is uit balans.
Ja we zien de risico’s. En ja, we zien nog veel meer kansen! Namelijk om te zoeken naar een manier van werken waarop iedereen zijn werk beter kan doen, met een nieuw ritme en meer efficiëntie, én met meer werkplezier. Hoe dan?
Wij pleiten voor een aanpak die begint bij de mensen op de werkvloer. Waarbij steeds meer met ondersteunende diensten wordt opgetrokken. Dat betekent om te beginnen in gesprek met mensen (de gebruikers) over hun wensen, behoeften en ideeën. Wij zetten daarvoor ons TOM-model in; daarbij gebruiken we de invalshoeken mens, techniek en organisatie in samenhang. En hebben we aandacht voor de 3 vrolijke V’s, waar professionals blij van worden: Vakuitoefening (hoe kun jij je werk goed doen), Vakontwikkeling (hoe kun je doorontwikkelen) en Vakgenoten (hoe wordt het ‘samen’ georganiseerd).
Samen met jouw organisatie komen we tot een analyse die de basis vormt om verder op te trekken met huisvesting, ICT en HRM. Wij helpen je zo om te komen tot een doordachte hybride werkwijze die past bij jouw organisatie. Zodat mensen zo goed mogelijk gefaciliteerd worden om hun werk goed en met plezier te kunnen doen. Want goed werk en werkplezier gaan hand in hand!
Wil je doorpraten over wat we voor jou kunnen betekenen? Bel voor een (digitale) kop koffie.
Neem dan contact met ons op, we maken graag een afspraak