Vorige case

Volgende case

Inrichten van de 1,5 meter in het mbo: waar te beginnen?

Het onderwijs is altijd aan verandering onderhevig. Maar de extremen waar het mbo nu mee te maken heeft, zijn uniek. Scholen hebben de afgelopen weken laten zien hoe veerkrachtig ze zijn door afstandsonderwijs in no-time neer te zetten. De focus lag bij zoveel mogelijk studenten laten examineren. Nu kijken scholen vooruit naar het nieuwe schooljaar. Hutspot heeft twee tools ontwikkeld om mbo-scholen te helpen bij deze situatie. Je vindt ze hier!

In september is de 1,5 meter-samenleving nog actueel. Hoe ga je hier als instelling mee om? Waar moet je beginnen? Wij ontwikkelden twee tools. 1) Een hulpmiddel voor bestuurders in het mbo om het speelveld te bepalen, een aantal bestuurders van verschillende mbo-scholen dachten met ons mee. 2) Een afwegingskader om te gebruiken in de teams om concrete keuzes te maken bij het inrichten van het nieuwe schooljaar.

Vijf variabelen: ontwerpen speelveld

We zien dat vijf variabelen (van onderwijscapaciteit tot onderwijsbudget) bepalen hoe je als mbo-instelling de komende tijd je speelveld ontwerpt. Deze variabelen spelen altijd een rol en geven in het oude normaal een stabiel resultaat. In het nieuwe normaal zijn deze variabelen dynamischer en levert dat dus ook een dynamisch resultaat. Ben jij bestuurder en wil jij hierover met ons in gesprek? Dan werken we samen de scenario’s uit. Dit is het ontwerp van het speelveld.

Klik op de afbeelding hieronder om naar de entry strategie voor het mbo te gaan.

Afwegingskader: inrichten speelveld

Het bestuur heeft het speelveld ontworpen. Nu de inrichting. Dit is aan de teams. Alleen zij kunnen afwegingen en keuzes maken over hoe het onderwijs er voor studenten uit gaat zien. Om teams hierbij te ondersteunen hebben we een afwegingskader ontwikkeld. Hierin komen de belangrijkste negen onderwerpen in voor (zie sneak preview hieronder). Met die onderwerpen gaan we het gesprek aan en zorgen we voor keuzes en inzicht in de onderlinge afhankelijkheden. Er komt grip en je ziet door de bomen het bos weer. Met het resultaat uit het gesprek stellen we prioriteiten, ingedeeld in drie termijnen. Het resultaat? Afgewogen en beargumenteerde keuzes passend bij de capaciteiten en kwaliteiten van een team. Wij helpen om daartoe te komen.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Sneak preview afwegingskader

Wil je meer weten over onze aanpak of ben je benieuwd hoe dit jouw school kan helpen? Neem contact op met Eric Jongepier voor een (virtuele) kop koffie. 

Met ons samenwerken?

Neem dan contact met ons op of kom eens langs

Je vindt ons hier

Coolsingel 104

3011 AG Rotterdam

Route beschrijving
Bel of mail ons
Lucienne Post 06-82343550
  • Lucienne Post 06-82343550
  • Eline de Haan 06-11355877
  • Tom Olsthoorn 06-20491381
  • Willem-Jan Swiebel 0638307081
  • Eric Jongepier 06-53375537
hallo@hutspot.nl