Vorige case

Volgende case

Kom in gesprek over datagedreven werken op de MBO Digitaal Conferentie

Datagedreven werken, of ook wel data-ondersteund onderwijs, is (al een tijdje) een hot topic in onderwijsland. Wij zien dat instellingen een aantal veranderopgaven hebben om te komen van de meer onderzoekende kant naar de onderwijspraktijk. 21 en 22 september is de MBO Digitaal Conferentie. Een goed moment om daarover verder te praten! Je vindt ons 22 september bij de Meet & Greet en tijdens de  workshop van de datacoalitie. Lees verder voor meer praktische details en onze blik op de veranderopgaven waar onderwijsinstellingen mee te maken krijgen.

Hutspot en datagedreven werken in het mbo
Hutspot werkt al vijf jaar aan het onderzoeken, verkennen en exploreren van meer datagedreven werken in het mbo. In de rol van project- en procesbegeleider van de Datacoalitie Datagedreven Onderzoek MBO. Inmiddels 16 onderwijsinstellingen die nauw samenwerken met OCW en DUO bij het exploreren van datagedreven manieren voor het verbeteren van de leerloopbaan van de student. Je kan hier een blik werpen op de resultaten tot nu toe.

Van onderzoek naar onderwijspraktijk
In de werkgroepen van de datacoalitie wordt met regelmaat gesproken over de veranderopgave voor het mbo om te komen tot meer datagedreven werken en meer data-ondersteund onderwijs. Als Hutspot benaderen wij dit soort veranderopgaven altijd vanuit de balans tussen MENS (drijfveren) – ORGANISATIE (kaders) en TECHNIEK (mogelijkheden).

7 belangrijke opgaven
Kijkend naar de sector en de voorliggende uitdagingen zien wij 7 belangrijke opgaven waar alle drie deze invalshoeken van belang zijn:

 1. Datageletterdheid en analysevaardigheden op niveau brengen, voor zowel docenten als onderwijsondersteunend personeel.
 2. Data-ethiek en privacy: focussen op ethische gegevensverzameling en -gebruik en transparantie naar studenten en medewerkers.
 3. Evidence informed: bevorderen van een organisatie waarin gegevens als waardevol worden beschouwd en waarin wordt aangemoedigd om op basis van gegevens te handelen.
 4. Technologie-infrastructuur: inzet van technologieën en systemen om gegevens effectief en efficiënt te verzamelen, op te slaan en te analyseren. 
 5. Dataverzameling en -beheer: effectieve en veilige manier opzetten om gegevens van studenten, docenten en het onderwijsproces te verzamelen, op te slaan en te beheren. Denk aan prestatiegegevens, aanwezigheid, demografische informatie en feedback van studenten.
 6. Samenwerking en communicatie: het delen van gegevens en inzichten tussen docenten, administratie en studenten is vanzelfsprekend.
 7. Zelfkritisch en onderzoekend: evalueren hoe datagedreven werken de prestaties van studenten en medewerkers beïnvloedt en waar mogelijk verbeteren aan in de benaderingen en processen.

Waar staat jouw organisatie als je kijkt naar bovenstaande opgaven?

Van onderzoek naar onderwijspraktijk
Donderdag 21 en vrijdag 22 september zijn wij op de MBO Digitaal Conferentie. Met de Datacoalitie vertellen we  tijdens een workshop op 22 september over hoe je Vroegtijdig studenten in beeld krijgt om uitval te voorkomen door gebruik van Studiedata (en AI). We vertellen over de methode, het onderzoek en de lessons learned. Je bent van harte welkom om mee te praten!

Ontmoet ons bij de Meet en Great tafels of de conferentie
Tussen de workshops door vind je Tom Olsthoorn en Eline de Haan aan de Meet en gr(eat) tafel voor en kop koffie, kennismaking en leuke gesprekken. Zien we jullie daar?

Met ons samenwerken?

Neem dan contact met ons op of kom eens langs

Je vindt ons hier

Coolsingel 104

3011 AG Rotterdam

Route beschrijving
Bel of mail ons
Lucienne Post 06-82343550
 • Lucienne Post 06-82343550
 • Eline de Haan 06-11355877
 • Tom Olsthoorn 06-20491381
 • Willem-Jan Swiebel 0638307081
 • Eric Jongepier 06-53375537
hallo@hutspot.nl