Vorige case

Volgende case

Meer impact voor gelijke kansen in het mbo: Ontdek hoe!

Het thema ‘Gelijke kansen’ vormt een belangrijk agendapunt in het (mbo) onderwijs en dat is volkomen terecht. Hutspot en Karim Amghar slaan de handen ineen om mbo-scholen verder te helpen om meer impact te maken op gelijke kansen voor studenten. We hebben een aanpak en gesprekskaart ontwikkeld. Lees hier meer!

Waarom als mbo aan de slag met gelijke kansen?
Wist je dat het opleidingsniveau van ouders een bepalende rol heeft voor het opleidingsresultaat van studenten? Wist je dat uitgesproken verwachtingen vaak worden gehaald? Dit zijn slechts een paar voorbeelden die aantonen dat er geen gelijke kansen zijn voor alle mbo-studenten. Zaken waar je als student maar beperkt invloed op hebt. Toch ben je als school van betekenis. En kun je nóg meer van betekenis zijn. Door interventies te doen in het onderwijs, examinering en de begeleiding, maar ook op het gebied van HR, huisvesting, communicatie en technologie & informatie.

Hutspot x Karim Amghar
Hutspot en Karim Amghar zijn een samenwerking aangegaan. We bieden een complete aanpak met structuur én inspiratie. Dat wat nodig is om ambities van scholen tot impact voor de student te verwezenlijken. We kennen mbo-organisaties en hebben verstand van goede processen. We brengen mensen in beweging, snappen de context en hebben de expertise in huis om te inspireren en concretiseren. Samen werken we naar een kansrijk mbo!

Onze aanpak
Het doel van de aanpak is om mbo-scholen te helpen meer impact te maken voor hun studenten. Dat doen we door te bepalen (visie en opgave definiëren), beleven (zorgen voor urgentie) en bewandelen (organiseren, activeren en verbeteren).

Werken langs deze aanpak biedt een haakje voor de werkagenda mbo. De kenmerken:

We betrekken studenten – Degene over wie het gaat, heeft een plek in de aanpak. Zo hoor je namelijk de behoeften waar je een antwoord op gaat formuleren en werk je doelgericht. Je houdt scherp: voor wie, wat en waarom.

We bieden inspiratie én structuur – Juist dat is de combinatie waar wij in geloven om ambities te verwezenlijken. We inspireren om beweging te realiseren en voorbeelden aan te reiken over wat je kunt doen. We zorgen dat die beweging een vaste plek krijgt in de organisatie om werkelijk impact te maken.

We werken vanuit drie dimensies – Inspiratie en structuur krijgen een plek in de aanpak doordat we aandacht hebben voor drie dimensies: drijfveren, wensen en acties. Zo werken we vanuit een visie en concrete opgave. Zorgen we voor beleving voor de organisatie en werken we vanuit de informatie die daar naar boven komt naar een plan en integratie in de organisatie.

We zorgen dat de aanpak past bij waar de school (voor) staat – Door aansluiting op de context van de school en de studenten. En natuurlijk vanuit de informatie die al beschikbaar is. We bouwen voort op wat al gebeurt en combineren dat met onze aanpak voor meer impact voor de student.

Gesprekskaart voor mbo-instellingen
We hebben een gesprekskaart ontwikkeld die helpt om het thema gelijke kansen in gesprek vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Het is een handvat om op verschillende momenten met verschillende mensen inhoud te geven aan het thema. Ook dient het als handvat om acties te definiëren.

Preview gesprekskaart kansengelijkheid mbo - Hutspot X Karim Amghar

Preview gesprekskaart kansengelijkheid mbo – Hutspot X Karim Amghar

Kies een aanpak die bij jouw school past
Omdat geen enkele school hetzelfde is, hebben we voor onze aanpak drie varianten ontwikkeld:

 1. Volgende stap zetten
  Heeft jouw school al een duidelijke visie? Dan bouwen we daarop voort en scherpen eventueel de opgave aan. We zetten in op beleven en bieden een basis voor een plan om zelf acties te organiseren, mensen te activeren en daadwerkelijk te verbeteren.
 2. Stevig starten
  Wil je je ambitie nog concretiseren of verstevigen? Dan beginnen we met een goede basis te leggen door de visie en opgave te definiëren, mét de organisatie. We zorgen voor beleving. Vervolgens maken we een plan en zorgen we voor de opstart van de uitvoering daarvan in de organisatie.
 3. Samen aanpakken
  Hier zetten we op alle vlakken stevig in. We leggen de goede basis door de visie en opgave te definiëren, met de organisatie. We hebben extra aandacht voor beleving. Vervolgens maken we ook hier een plan, en komen we de opstart van de uitvoering daarvan stevig in de organisatie aanjagen.

Samen meer impact maken!
Wij – Hutspot en Karim Amghar – gaan voor verandering die merkbaar is. We zijn gedreven om te werken aan een sector waarin gelijke kansen niet alleen een term zijn, maar iets waar je je continu hard voor maakt. Onze aanpak is inspirerend, praktisch en doelgericht om echt meer impact te maken.

Verder praten?
Benieuwd of deze aanpak jou kan helpen? Bel met Eline of Lucienne. Wij kunnen met jou verder verkennen waar jullie staan als organisatie en wat een slimme vervolgstap is.

Met ons samenwerken?

Neem dan contact met ons op of kom eens langs

Je vindt ons hier

Coolsingel 104

3011 AG Rotterdam

Route beschrijving
Bel of mail ons
Lucienne Post 06-82343550
 • Lucienne Post 06-82343550
 • Eline de Haan 06-11355877
 • Tom Olsthoorn 06-20491381
 • Willem-Jan Swiebel 0638307081
 • Eric Jongepier 06-53375537
hallo@hutspot.nl