Vorige case

Medewerkers, studenten en bedrijfsleven aan zet voor het collegeplan van het Zadkine Business College

Het Zadkine Business College (ZBC), één van de grootste mbo-colleges in de regio Rotterdam, herijkt dit jaar het collegeplan met ondersteuning van Lucienne Post en Eline de Haan. Voorwaarden: mogelijkheid tot inspraak van het hele college en het bedrijfsleven, voortbouwen op successen én de inhoudelijke connectie maken met de mbo werkagenda en de Zadkine strategie. Ontdek hier onze aanpak!

Onze aanpak in een notendop

  • Betrokkenheid via kerngroep
  • Input van 200 medewerkers, studenten en deelnemers uit het bedrijfsleven in fysieke en digitale sessies
  • Continu betrokken MT
  • Inhoudelijke verbinding met de MBO-werkagenda en Zadkine strategie
  • Voortbouwen op successen

Kerngroep in actie

Een kernteam, bestaande uit de adjunct-directeur, opleidingsmanagers, manager onderwijsondersteuning & innovatie en een onderwijsadviseur, werkte maandenlang samen. Ze hadden een klankbordfunctie, maakten verbinding met het MT en de eigen teams en waren gespreksleiders in de fysieke bijeenkomsten. Ook bespraken we met hen de uitkomsten van de digitale bijeenkomsten en schreven ze in werksessies mee aan  het collegeplan.

Aftrap met een MT-tweedaagse

We begonnen dit traject in februari 2023 met een tweedaagse waarin we met alle opleidingsmanagers vooruit keken om te komen tot eerste richtinggevers. Samen keken we naar wat er nu al gebeurt in de teams, waar het vastloopt en waar de ambities liggen. De resultaten dienden als leidraad voor de brede sessies.

In gesprek met zo’n 200 medewerkers, studenten en relaties uit het bedrijfsleven

Het doel was om zoveel mogelijk mensen te spreken. Laagdrempelig, goed en efficiënt. In 1,5 week tijd waren er drie sessies met zo’n 200 mensen; medewerkers, studenten en bedrijven. We deden dat fysiek in een rondetafelsessie waarbij gemixte groepen met elkaar aan de hand van gesprekskaarten over stellingen in gesprek gingen.
Ook organiseerden we twee digitale bijeenkomsten waar met de tool van Synthetron (participatietool geschikt voor dialoog met grote groepen deelnemers). Per keer wisselden 75 mensen in een uur tijd de belangrijkste punten voor het nieuwe plan uit. Medewerkers waardeerden de laagdrempeligheid en snelheid.

“Met de fysieke en digitale sessies kregen we echt scherp wat er speelt in de organisatie, iedereen kreeg de kans om te delen wat zij goed vinden én wat zij vinden dat beter moet. Het gaf ons de inhoudelijke basis om op verder te gaan bouwen”
– Yvonne Eijkenaar, directeur ZBC –

Van input naar drie themalijnen

Mensen waren razend benieuwd wat er met hun input ging gebeuren. Hutspot schreef samen met het kernteam het eerste concept. Vervolgens organiseerden we voor wie wilde bijdragen fijnslijpsessies. Rondom de teksten ontstonden goede gesprekken: Wat bedoelen we nou echt? Wat betekenen deze ambities in de praktijk van mijn team? We kregen heldere feedback die de teksten weer beter maakten.

“Hutspot heeft ons in korte tijd met een zorgvuldig proces geholpen met het collegeplan. Ondanks het strakke tijdspad is steeds met veel geduld gezocht naar de beste bewoording die de teams voldoende richting én ruimte geeft.”
– Marten Verbeek, adjunct directeur –

Van een goed verhaal naar impact in de teams

Een inspirerend collegeplan wijst de weg, maar impact ontstaat door de teams die dagelijks het onderwijs vormgeven in samenspel met studenten en bedrijven. ZBC begint nu met de implementatie, waarbij de eerste stap het doorleven van het collegeplan met het MT is. Hiervoor heeft Hutspot de MT-dag van oktober 2023 ontworpen, met inhoud geladen en begeleid. De dag omvatte diverse werkvormen en goede gesprekken, waarbij het enthousiaste MT zich bezighield met: vrij associëren, verbeelden van het toekomstbeeld van het onderwijs en een kampvuurgesprek over de weg vooruit.

“We willen mensen inhoudelijk betrekken, op een leuke en inspirerende wijze. Een collegeplan moet gaan leven bij mensen. De MT-dag heeft daar echt bij geholpen.”
– Liza Brasker-Fens, manager onderwijsondersteuning & innovatie –

Deze MT-dag was het laatste onderdeel waarin Hutspot het ZBC ondersteunde. Het stokje is nu weer over naar de organisatie.

Zelf een nieuwe strategie ontwikkelen?

Bel ons voor een verkennend gesprek en laten we samen een passend proces voor jouw organisatie of team vormgeven.

Met ons samenwerken?

Neem dan contact met ons op of kom eens langs

Je vindt ons hier

Coolsingel 104

3011 AG Rotterdam

Route beschrijving
Bel of mail ons
Lucienne Post 06-82343550
  • Lucienne Post 06-82343550
  • Eline de Haan 06-11355877
  • Tom Olsthoorn 06-20491381
  • Willem-Jan Swiebel 0638307081
  • Eric Jongepier 06-53375537
hallo@hutspot.nl