Vorige case

Volgende case

Sprinten met de datacoalitie

Al vijf jaar begeleidt Hutspot mbo-instellingen, het ministerie van OCW en DUO om meer datagedreven te werken. Het doel? Minder handelen vanuit onderbuikgevoel en meer vanuit data. Bijvoorbeeld in het kader van uitvalpreventie. In deze case lees je wat we doen en waar we zo trots op zijn.

Het begon klein, in 2018. Een clubje pioniers van mbo-instellingen, het ministerie van OCW en DUO hebben de handen ineen geslagen. Samen zijn zij begonnen met experimenteren met datagedreven werken: Het gezamenlijk beantwoorden van onderzoeksvragen gericht op het verbeteren van deelnemerbegeleiding in het mbo-onderwijs. De resultaten helpen studenten, docenten, slb’ers en begeleiders bij het verbeteren van de studentbegeleiding. Inmiddels verrijkt het werk van 14 mbo-instellingen, OCW, DUO en de MBO Raad de kennis van het hele veld op verschillende manieren en is de samenwerking bestendigd in de vorm van de ‘Datacoalitie Datagedreven Onderzoek MBO’.

Wat zo bijzonder is aan de datacoalitie

Dat mbo-instellingen jarenlang instellingsoverstijgend samenwerken en exploratief onderzoek doen om voor het hele veld de onderwijskwaliteit en de deelnemerbegeleiding te verhogen. Alle resultaten zijn immers openbaar en worden actief gedeeld op bijvoorbeeld Datadinsdag van MBO Digitaal. Inmiddels is een robuust en hecht samenwerkingsverband ontstaan tussen deze instellingen, OCW, DUO en de MBO Raad. Dat zij samen optrekken, experimenteren, leren – soms van fouten – en elkaar opzoeken is prachtig.

Wat Hutspot bijdraagt

Hutspot vervult de rol van project- en procesbegeleiding. We zorgen voor de (strategische) koers, de agendering en verslaglegging van vier werkgroepen, en voor afstemming tussen de stuurgroep (bestuurlijke vertegenwoordiging) en de werkgroepen (inhoudsexperts). We zien de groei en het succes van deze pioniers van dichtbij, delen en vieren dit.

Maar wat kenmerkt onze aanpak?

De ambities van de datacoalitie zijn groot. En bij exploratief onderzoek zitten daar risico’s aan. Bij Hutspot hechten we waarde aan resultaten. We noemen het ook wel eens ‘de dingen die plof zeggen’. Daar werken we naartoe. Die drive duwt ook de datacoalitie vooruit. We knippen de grote ambities op in behapbare brokken en ‘sprinten’ op die manier van (tussen)resultaten naar (tussen)resultaat. We leveren aantrekkelijke producten op zoals presentaties, handreikingen en rapportages. Dingen waar de inhoudsexperts trots op zijn en het veld wat aan heeft. Drie voorbeelden van resultaten waar we trots op zijn:

 • De handreiking ‘Datagedreven onderzoek – een werkwijze’. Het bevat een concreet stappenplan voor onderwijsinstellingen die zelf aan de slag willen met datagedreven werken.
 • De handreiking ‘Verbeteren datakwaliteit’. Deze handreiking legt uit wat datakwaliteit is, hoe je kunt controleren of de kwaliteit van data op orde is en in het geval dat dat niet zo is: interventies om deze te verbeteren.
 • Onderzoek naar het vroegtijdig kunnen identificeren of studenten gaan uitvallen. Er is onderzoek gedaan naar een voorspellend model met data van DUO. Dit proces heeft veel waardevolle inzichten opgeleverd, nog geen passend model. Inmiddels zetten we andere stappen om deze mogelijkheden verder te onderzoeken. Daarover vertellen we later meer.

Naast project- en procesbegeleiding zijn we een kritische vriend op de inhoud. Daarbij werken we samen met Wielinq, als datascientist hebben zij zicht op de harde inhoudelijke kant. Wij kijken vanuit onze rol naar het geheel en de samenwerking tussen de experts.

Nieuwsgierig naar alle resultaten? Je vindt ze op www.datagedrevenonderzoekmbo.nl.

Wat de toekomst brengt

Ieder onderzoek heeft een resultaat en deelresultaten. Het samenwerkingsverband blijft echter bestaan. Er zullen steeds nieuwe thema’s opkomen en het netwerk kan zich uitbreiden. De komende periode wordt ingezet op de volgende drie thema’s:

 1. Er lopen twee casestudies naar datagedreven werken door onderwijsteams met een integraal teamdashboard. Inclusief het opstellen van een Programma van Eisen voor twee use cases.
 2. De datacoalitie verbetert en herpubliceert open databestanden in samenwerking met DUO.
 3. De datacoalitie doet onderzoek naar vroegtijdige identificatie van studenten die dreigen uit te vallen ten behoeve van uitvalpreventie.

Meer weten? Bel Tom en hij drinkt graag een kop koffie met je.

Met ons samenwerken?

Neem dan contact met ons op of kom eens langs

Je vindt ons hier

Coolsingel 104

3011 AG Rotterdam

Route beschrijving
Bel of mail ons
Lucienne Post 06-82343550
 • Lucienne Post 06-82343550
 • Eline de Haan 06-11355877
 • Tom Olsthoorn 06-20491381
 • Willem-Jan Swiebel 0638307081
 • Eric Jongepier 06-53375537
hallo@hutspot.nl