Vorige case

Volgende case

Veelkleurig gepersonaliseerd onderwijs, een handreiking en webinar!

Samen met ROC van Twente hebben we een handreiking ontwikkeld om onderwijsteams te helpen bij het veelkleurige begrip ‘gepersonaliseerd onderwijs’. Een hot topic! Ben je nieuwsgierig? Lees dan verder voor meer informatie en een preview!

Wat zien we gebeuren?

We horen het begrip vaak voorbij komen. Met uiteenlopende beschrijvingen, en terecht! Het is een veelkleurig onderwerp. Daarom is het wel van belang dat je met elkaar afspreekt wat ermee wordt bedoeld, waarom je dat wilt en welke vorm je kiest! Om bij die inzichten te helpen hebben wij samen met ROC van Twente een traject doorlopen om te komen tot een opvatting – essentieel om een eenduidig gesprek te kunnen voeren – én hebben we een handreiking ontwikkeld “Aan de slag met gepersonaliseerd onderwijs”. Hieronder lees je voor wie deze is bedoeld en wat je ervan kunt verwachten!

Voor wie is deze handreiking?

Deze handreiking is ontwikkeld voor onderwijsteams in het mbo die aan de slag willen met gepersonaliseerd onderwijs. De handreiking sluit aan bij de opvatting op gepersonaliseerd onderwijs [Lees hier meer over dit traject dat Hutspot heeft begeleid] van ROC van Twente, maar is vanwege de ruimte in die opvatting juist goed breed in te zetten.

Welke inhoud kan ik verwachten?

De handreiking bevat een vijf-stappenplan waar onderwijsteams – in teamverband – mee aan de slag kunnen. Inclusief tips, voorbeelden en werkvormen! Het is een waardevolle tool om met elkaar het gesprek te voeren en te bedenken “Waarom zouden wij met gepersonaliseerd onderwijs aan de slag willen?” “Waar staan we nu?“ en “Welke ambitie hebben we?”. En belangrijk: De handreiking kan je óók helpen om tot een onderbouwde afweging te komen waarom je er (vrijwel) niet mee aan de slag gaat. Ook dat is behulpzaam. Iedere doelgroep vraagt immers wat anders.

En meer!

Naast inzicht krijgen in de stand van zaken, ambities en het voeren van het gesprek met elkaar leidt het tot inzicht in wat er nodig is om dat voor elkaar te krijgen. Zo is de handreiking een handig middel om inzicht te krijgen op wat er nodig is aan professionalisering, faciliteiten en ICT. Bijvoorbeeld: gaan jullie met GPO aan de slag? Dan betekent dat nog niet dat alle docenten direct een coachende rol moeten aannemen. Dat is soms wel de verwachting. Door (met) teams aan de slag te (laten) gaan met de handreiking kun je eenduidige informatie ophalen die waardevolle input is voor je team én ondersteunende diensten. Samen maak je het onderwijs immers mogelijk!

Hieronder vind je de preview van de handreiking!

Gepersonaliseerd onderwijs en corona, juist nu?

Ja! Niet omdat we in de coronasituatie zitten. Wel omdat de ervaringen en inzichten die nu worden opgedaan lijken te wijzen op meer maatwerk en meer personalisatie op het gebied van onderwijs een begeleiding. Die ervaringen zijn van waarde om het gesprek over gepersonaliseerd onderwijs met elkaar te voeren. Daarbij kan het gesprek over gepersonaliseerd onderwijs misschien wel een uitkomst geven die goed uitkomt bij deze nieuwe situatie.

Webinar

Op 4 februari 2021 hebben we samen met ROC van Twente een kort maar krachtig webinar gegeven. We hebben hier de vraagstelling en aanpak toegelicht. Ook vertelt iemand uit de praktijk over zijn ervaring. Kon je er niet bij zijn? Hieronder kun je het webinar terugkijken.

Doorpraten?

Ben je nieuwsgierig geworden of heb je vragen over de handreiking? Laat het ons weten en neem contact op met Lucienne!

Met ons samenwerken?

Neem dan contact met ons op of kom eens langs

Je vindt ons hier

Coolsingel 104

3011 AG Rotterdam

Route beschrijving
Bel of mail ons
Lucienne Post 06-82343550
  • Lucienne Post 06-82343550
  • Eline de Haan 06-11355877
  • Tom Olsthoorn 06-20491381
  • Willem-Jan Swiebel 0638307081
  • Eric Jongepier 06-53375537
hallo@hutspot.nl