Vorige case

Volgende case

Mijlpaal! De eerste geregionaliseerde mbo-opleidingen zijn vastgesteld!

Eerder hebben we de eerste mijlpaal van het experiment Ruimte voor de regio gedeeld! Een experiment van het ministerie van OCW waarbij mbo-scholen zelf aan zet zijn voor het samenstellen van een opleiding. Wij verzorgen de procesbegeleiding en informatievoorziening. Nu is de tweede mijlpaal bereikt: De eerste echte geregionaliseerde opleidingen zijn door de minister vastgesteld. Een super resultaat!

Hoe zit het experiment in elkaar?

In deze case van vorig jaar leggen we uit hoe het experiment in elkaar steekt, in een notendop. We geven hierbij een update over wat wij in die tijd hebben gedaan.

Tweede mijlpaal is bereikt!

Allerlei partijen zoals scholen, bedrijven, DUO en SBB hebben hard gewerkt om de geregionaliseerde kwalificaties (de beschreven eisen waar mbo-opleidingen op gebaseerd zijn) af te maken, te onderbouwen en te beoordelen. Al het harde werken is beloond. De aangevraagde geregionaliseerde kwalificaties zijn bijna allemaal vastgesteld door de minister! Het zijn er vier in totaal (Eerst monteur duurzame installaties, Content creator, Maatschappelijk verzorgende IG plus en Maatschappelijk zorgprofessional plus) voor vier verschillende scholen (Friesland College, ROC Friese Poort, ROC van Twente en ROC Noorderpoort). Een resultaat om trots op te zijn!

Wat hebben wij als Hutspot gedaan om daar te komen?

Hutspot continueert verbinding

Hutspot ondersteunt het hele proces van het experiment in de breedte door alle betrokkenen zoals scholen, OCW, DUO, SBB, Inspectie en VNO-NCW met elkaar te verbinden. Dat doen we bijvoorbeeld in klankbordgroepen. Ook continueren we de website en online community, waar deelnemers kennis en informatie met elkaar uitwisselen. Hutspot jaagt deze kennisdeling aan en deelt informatie over bijvoorbeeld deadlines en ondersteunende documenten.

Hutspot ondersteunt bij het proces van indienen

In deze fase is veel aandacht gegaan naar de ondersteuning van scholen bij het proces van indienen. Dat doen we door de ontwikkeling van een duidelijke checklist, nauwe contacten met betrokken partijen SBB, OCW en DUO, scherp zijn op de kaders van de Algemene Maatregel van Bestuur waar het experiment mee geregeld is en heldere communicatie hierover richting de scholen. Inhoud, proces en communicatie komen hier samen.

Hutspot zet werksessies door: op afstand

Naast dat deze mooie mijlpaal is bereikt, is een tweede tranche net gestart. Er zijn nieuwe scholen die aan de slag gaan in het experiment. In deze gekke tijd met het COVID19 virus zitten we zeker niet stil. De werksessies die met scholen nodig zijn om tot inhoud te komen, doen we gewoon op afstand! En de online community die we hebben opgericht komt nu extra goed van pas.

Feest vieren en weer door!

De officiƫle vaststelling van de enige echte geregionaliseerde kwalificaties is een bijzonder moment waar jaren naartoe is gewerkt. Dat moment mag dus zeker gevierd worden! Maar dan gaan we weer door. Wij zijn gevraagd om ook ondersteuning te bieden bij tranche 2 en daar zitten we alweer middenin. Handen uit de mouwen dus!

Met ons samenwerken?

Neem dan contact met ons op of kom eens langs

Je vindt ons hier

Coolsingel 104

3011 AG Rotterdam

Route beschrijving
Bel of mail ons
Lucienne Post 06-82343550
  • Lucienne Post 06-82343550
  • Eline de Haan 06-11355877
  • Tom Olsthoorn 06-20491381
  • Willem-Jan Swiebel 0638307081
  • Eric Jongepier 06-53375537
hallo@hutspot.nl